.СРБ домен

ИНФОРМАЦИЈА О ЋИРИЛИЧНОМ ДОМЕНУ другог нивоа намењеног органима управе Републике Србије који одговара домену “gov.rs” и чији назив гласи “упр.срб“

Међународна организација ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), која управља глобалним системом текстуалних и нумеричких Интернет адреса, одобрила је крајем октобра 2009. године нова правила за увођење националних Интернет домена на нелатиничним писмима (Internationalized Country-Code Top-Level Domain, IDN ceTLD). Тиме је отворена могућност да државе широм света, поред постојећих националних Интернет домена на латиници (као што је .rs за Србију, .jp за Јапан, или .cn за Кину), добијају и национални Интернет домен на свом службеном језику и писму. У случају Републике Србије, то је омогућило употребу ћириличног писма у адресама Интернет презентација (нпр. http://уззпро.упр.срб), електронске поште (нпр. кабинет@уззпро.упр.срб).

Влада Републике Србије је на седници одржаној 10. новембра 2011. године донела Закључак 05 Број: 030-8362/2011 у коме, између осталог, стоји:

1. Одређује се да назив Интернет домена другог нивоа намењеног органима државне управе који одговара домену "gov.rs" гласи: "упр.срб".

2. Задужује се Министарство културе, информисања и информационог друштва да у сарадњи са Управом за заједничке послове републичких органа сачини Листу резервисаних Интернет домена за потребе органа државне управе на првом нивоу домена "срб".

Регистрација домена органа управе под доменом “упр.срб“ почела је 15. фебруара 2012. године. Информације о потребној документацији можете наћи на страници „Процедуре“ (Регистрација домена).

За сва додатна обавештења можете се обратити Сектору за информационо-комуникационе технологије, на телефон 011/363-1783, или на e-mail administrator@uzzpro.gov.rs

 Преузмите документ  Закључак Владе

 

Телeфон: +381 11 363 17 83
Факс: +381 11 363 15 19
e-mail: administrator@uzzpro.gov.rs
Централизоване јавне набавкеВестиИнформаторИнформације од јавног значајаКонкурси, огласи, тендериБаза правних прописаБиблиотекаДомениeУправа