Page 88 - Bilten broj 2 2021
P. 88

ovom  temom  dugo  bavio  i  objavljivao  rezultate,  što  u člancima, što  u monografijama. Ovi
               rezultati su predstavljeni u izmenjenom obliku i kao deo ove sinteze. Naravno da su ovde uzeti
               u obzir i rezultati St. Novakovića, koji je ovu temu i pokrenuo pre 150 godina, ali u znatno
               oskudnijem  obimu  i  obliku.  Uprkos  činjenici  da  je  kritička  istoriografija  bila  na  samim
               počecima, ovaj genijalni diletant ispravno je ocenio važnost ove teme za proučavanje srpskog
               srednjeg veka.




               5.  Đorđe  Kostić:  TRPEZA  ZA  UMORNE  PUTNIKE:  Evropski  putopisci  o  ishrani  u
               Srbiji u 19. veku / Beograd: Geopoetika izdavaštvo, 2019.

               Preuzeto sa sajta: http://www.geopoetika.com/book.php?id=4731



               Tragom  mnoštva  evropskih  putnika  namernika,  koji  su  stizali  sa  raznih  strana  i  različitim
               povodima,  Đorđe  S.  Kostić  nas  svojom  knjigom  –  kulinarskim  bedekerom  i  azbučnikom
               srpskog  „blagoutrobija”,  vodi  kroz  Srbiju  devetnaestog  veka.  U  zemlji  koja  je  postepeno
               dobijala svoje prepoznatljive obrise na karti Evrope, kao ulazna kapija na putu ka nepoznatom,
               haotičnom  ali  izazovnom  „Orijentu”,  stranci  su  srdačno  dočekivani  i  ugošćavani  za
               kneževskom  i  kraljevskom  trpezom,  u  prvim  beogradskim  modernim  hotelima,  palanačkim
               kafanama, manastirskim konačištima, putničkim svratištima, seoskim krčmama i kolibama ili
               uz ognjište pod vedrim nebom.

               Ostavljajući svoje utiske o jelima i piću, običajima za stolom, slavama i teferičima, načinu
               pripremanja  hrane,  gajenju  voća,  povrtarskim  kulturama,  vinovoj  lozi,  otkrivali  su
               savremenicima jedan do tada malo ili nikako poznat deo, za njih, ako ne „prave Evrope”, onda
               makar „evropske Turske”, kasnije „Balkana”, „Jugoistoka”. Zapažajući posebnosti „srpskog
               jelovnikaˮ, uočavali su uticaje, različite lokalne kuhinje, njegove dobre i – povremeno za njih
               –  njegove  teško  svarljive  osobine,  oslobađali  se  predrasuda  o  domaćinima  i  zemlji.  Kroz
               „prizmu jelovnika” prelamali su se i procesi  „deorijentalizacije”, i „evropeizacije” promene
               socijalnih, privrednih i kulturoloških obrazaca mladog srpskog modernog društva.


               Pažljivo iščitavajući ova svedočanstva, Đorđe S. Kostić, iskusan i akribičan istraživač, otkriva
               podjednako  zanimljiv  i  važan,  do  sada  zanemaren,  deo  naše  društvene  istorije,  potvrđujući
               tačnost zapažanja, jednog od „njegovih” putnika, francuskog ekonomiste Emila de Lavelea,
               koji  je  osamdesetih  godina  devetnaestog  veka  zapisao,  kako  „uvek  treba  znati  šta  u  kojoj
               zemlji ljudi jedu; od seljaka u kolibi do princa... jer to omogućava da se shvati nacionalno
               bogatstvo i sazna više o lokalnim resursima.”




                                                                                                                                Milan Ristović
   83   84   85   86   87   88   89   90